Dormouse, Glodavac Koji Se Smjestio Na Krovovima

Loading...

Loading...

Sjenica (Glis glis)

Dormouse (Glis Glis) je najveći glodavac obitelji Gliridae pored lérota i muscardina. Nazvan sivom dormouse, zajedničkom dormouse ili dormouse, ovaj mali sisavac je uglavnom noćni kada nije u hibernaciji... ponekad u potkrovlju naših kuća!

Dormouse: osobna iskaznica

Loir mjeri od 15 do 20 cm na koju se mora dodati grmlje rep od 10 do 18 cm za težinu u rasponu od 80 do 200 grama. Nosio je sivi kaput koji se može smeđe ili crveno povući na stranu, a obrazi i trbuh su bijeli. Oči su mu okruţene crnom kosom što ih ističe. Njegova malo izdužena glava nadvisuje mali okrugli uši i njuška ima brkove (brkovi) koji mu dopuštaju da spotne noći. Dno mu šape luči ljepljivu tvar da imaju kukicu za svoje okomite pokrete koji prevladavaju jer jedva kreće na terenu, ali je izvrstan penjač i skakač, vrlo okretan. Procjenjuje se da očekivano trajanje života iznosi između 7 i 9 godina.

Dormouse brzo izbija zube kad želi uplašiti grabežljivca, ali također može emitirati oštre šištanje i grčeve krikove kako bi upozorio druge na opasnost u blizini. S nekom vrstom automatomije, vrh repa može pobjeći od predatora koji ga pokušava uhvatiti. Ako ne, to čini buku koja je između grunting i hrkanje.

dormouse u hibernaciji

Kao i muscardin, kunić oplođuje u jesen prije hibernacije tijekom zime, od listopada do travnja, u hibernacijskim gnijezdama koje stvara na tlu između 15 i 60 cm dubine. Budući da je njegov zimski period vrlo dug, dugujemo mu izraz "spavati poput dormousea"!

Izvan razdoblja hibernacije, dormouse živi u gnijezdu koje je sagradio u visinu često na razini kolibe, u rupu drveta ili u zidnu rupu ili plitku jazbinu, Njezin gnijezdo izgrađen je iz hibernacije s mahovinom, grančicama, travom i suhim lišćem iznutra kako bi bio ugodan. Izlazi iz gnijezda u suton, za noć, tijekom kojeg odlazi tražiti nešto za jelo.

Puh živi uglavnom u listopadnim šumama (bukva, hrast...), ali to je također pronađena u parkovima, voćnjacima, grmlja, gustiš živice, drvenih rubova i vrtova, da ne spominjemo kuće. Radi se o prilično sjedećem životinju čiji je raspon kretanja oko 3 do 4 ha, a živi sa svojom obitelji. Samo računajući nekoliko pojedinaca.

Reprodukcija dormousea

Reprodukcija se od lipnja do kolovoza, nakon čega slijedi jednotjedna trudnoća, nakon čega će rođenje jedina legla u godini dovesti do 2 do 9 mladih koji će biti bez dlake i slijepih. Žene ih dojkuju sedam tjedana. Dosegnuti će spolnu zrelost oko 10 mjeseci.

Hrana u dormouseu

Puh (GIZIS glis) okretan penjačica

Dormouse je jedna od svejednakih životinja. Njegova prehrana se sastoji od sjemenki i orašastih plodova, kao prioritet, ali on ne napušta plodove svog voćnjaka, sve što su: šljiva, šljive, jabuke, kruške, kupina, smokve... On grickalice pupoljke, mladih izbojaka i cvijeća, također se hrani gljiva i kore. Osim ovog vegetarijanskog jelovnika, dormouse će također jesti insekte, woodlice, puževa, pa čak i pilići koji su pali iz gnijezda.

Dormouse, neprikladna vrsta

Grabežljivci dormousea su noćni grabežljivci (dugotrajan sova, zelena sova), zmaj, divlji mač i zmaj. Ne postoji ugrožene vrste, a vrste nije zaštićen propisima, osim za uključivanje u Dodatku III Bernske konvencije, što znači da svaki postupak reguliran tako da se održava na postojanje populacija iz opasnosti.

U Francuskoj, gdje se nalazi u cijeloj zemlji, osim na sjeveru i mnogo Atlantskog luka je puh je posebno uznemirujuće kada je potrebno smjestiti u strehe kuća Potom je napravio vrlo nezaboravna brujanje podsjeća na gnijezdo stijene.

Ne pokušavajte ih otrovati, možete ubiti svoje kućne ljubimce, ali i druge male životinje poput miševa koje može uhvatiti vaša mačka koja će također otrovati. Upotrijebite zamke s dvostrukim ulaskom koji vam omogućuju da uhvatite dormicu bez da je ubijete, tako da ga možete otpustiti u drvo oko vašeg doma. Golub ih samo u dobrom vremenu, kada su izvan hibernacije, inače bi oni bili potpuno disoriented u prirodi zimi.

Loading...

Video: .

Loading...

Podijelite Sa Prijateljima